miercuri, 16 aprilie 2014

Cum imi ingrijesc parul si ce produse ma ajuta sa il tin sub control


Hey Girls!


Am mai vorbit in trecut despre ingrijirea parului, am chiar si un tutorial cu indicatii pentru ingrijirea parului cret, este posibil sa va ajute si acel articol, asa ca daca doriti sa il cititi il gasiti aici.
M-am gandit sa reactualizez rutina mea de ingrijire a parului si sa vin cu imbunatatiri in completarea acelui articol, intrucat in ultima vreme m-am orientat spre alte produse si am introdus pasi suplimentari in ritualul meu de ingrijire.
De-a lungul timpului am incercat zeci de produse si  imi place sa incerc mereu altele noi in speranta ca voi descoperi la un moment dat unul care sa imi satisfaca toate nevoile. Dar cum asa ceva nu este posibil m-am dotat cu un intreg arsenal in incercarea de a disciplina catusi de putin parul meu rebel.
O sa ma adresez doar fetelor care au un par aspru cu fir gros, casant, predispus la deteriorare, ondulat sau cret. Despre parul fin, drept si cu fir subtire nu stiu prea multe, in opinia mea este mult mai usor de ingrijit si cred ca cele care sunt posesoarele unui astfel de par trebuie sa fie fericite.  Sunt persoane care au un par minunat, drept si matasos care spun ca si-ar dori parul cret, insa vorbesc in necunostinta de cauza pentru ca in mod natural acest tip de par nu va avea niciodata aspectul buclelor lucioase, perfect definite pe care le vedem in reviste si la TV.
Si cu toate astea exista metode prin care acesta poate fi disciplinat, asta fara a interveni cu aparate pentru coafat. Daca veti vedea placa sau ondulatorul ca pe un prieten de nadejde atunci sperantele de reusita sunt aproape nule... Trebuie sa invatati sa va iubiti parul asa cum este pentru ca face parte din voi, trebuie sa incercati sa nu mai interveniti in natura lui, trebuie sa acceptati ideea ca parul vostru este frumos asa cum este, trebuie sa il tratati cu blandete si sa il ingrijiti asa cum va ingrijitide propriul suflet.

Desi parul meu este de multe ori o pacoste si uneori nu am timp si chef de el, incerc pe cat posibil sa ii acord ingrijirea corespunzatoare  pe care o merita.  Vreau un par lung, frumos si sanatos, iar ca sa ma pot apropia de acest tel trebuie sa investesc in el, acesta este adevarul, <<Obrazul subtire cu bani se tine>>.
Nu ma intelegeti gresit, nu trebuie sa investiti in produse de lux, vreau sa spun doar ca un sampon si un balsam nu sunt suficiente pentru nevoile unul par cret sau ondulat, este mai important sa aveti grija sa alegeti produsele care vi se potrivesc, alegeti in functie de  nevoi nu in functie de pret.

Mai jos aveti produsele care le folosesc eu aproape la fiecare baie, o sa va spun cate ceva despre fiecare, dar o sa va vorbesc si despre ordinea in care le folosesc.


Pregatiri inainte de baie:

Imi spal parul de doua ori pe saptamana, iar la una dintre spalari, in weekend de obicei, aplic pe par inainte de baie cu cel putin doua ore, un amestec de uleiuri naturale. Eu folosesc ulei de cocos, ulei de in si ricin, amestecate la cald si le las sa actioneze 2-3 ore sau toata noaptea daca este posibil (dar asta se intampla foarte rar), timp in care imi tin parul acoperit cu o esarfa de bumbac.
Aplic amestecul pe lungimea parului si pe varfuri, dar il aplic uneori si pe scalp atunci cand simt  ca are nevoie de ingrijire. Aplic acest tratament pentru hidratare, pentru prevenirea despicarii varfurilor, pentru luciu.
De asemenea, uleiul de argan este foarte bun insa este o idee mai scump, asa ca il folosesc doar din cand in cand in locul uleiului de ricin.
Beneficiile acestui tratament sunt:
- patrunde in firul de par imbunatatind elasticitatea
- parul devine mai neted, astfel se previne incurcarea
- sursa importanta de vitamina E, idispensabila pentru piele si  produsii acesteia (par, unghii), efect de regenerare
- sursa de acizi grasi nesaturati, omega-3, omega-6, care au puterea de a restabili echilibrul unui par casant, agresat de agentii externi, de a cuminti un par cret, sau agresat prin colorare

Lista ar fi lunga si as putea  scrie un articol numai despre beneficiile uleiurilor naturale pentru par, corp, ten, unghii, chiar si minte.

Uleiul de cocos il folosesc si pentru corp, uneori il aplic pe varfuri intre spalari daca simt ca varfurile tind sa se usuce. Eu l-am gasit la DM la un pret foarte bun, la fel si uleiul de in.



Ce folosesc pentru spalarea parului




Matrix Total Results Curl (Shampoo)
 
In ultimul timp am folosit un sampon pentru par cret si am simtit diferenta, unele sampoane tind sa il incalceasca si mai tare insa acesta ma ajuta sa il descurc si sa il spal mai usor. In plus, este foarte spornic, folosesc o cantitate mult mai mica de produs si simt ca unge parul in comparatie cu alte produse. Samponez de doua ori la o spalare.

Matrix Total Results Color Care (Conditioner)

Desi parul meu nu este vopsit imi place acest balsam pentru ca este conceput sa hidrateze si sa ajute un par care a fost agresat chimic, asadar ofera o ingrijire mai atenta.   Il  aplic intr-o cantitate generoasa si il las sa actioneze timp in care imi descurc parul cu degetele sau cu un pieptene cu dintii rari.

L'Oreal Elseve Total Repair 5 Miracle Instant

Un produs care nu m-a impresionat, ori am avut probabil asteptari mult prea mari de la el. Un produs bun dar care nu ar face fata folosit de unul singur, daca nu folosesc balsamul inainte pentru a descurca parul nu m-ar ajuta cu nimic. Il aplic dupa ce indepartez balsamul, imi acopar parul cu un prosop si il las sa actioneze, timp in care ma ocup de celelalte lucruri care fac parte din rutina mea de ingrijire.

*Uneori, ultima clatire o fac cu ceai de lavanda sau musetel.

Ce folosesc dupa spalarea parului?

Ulei de par



In primul rand  nu imi lipseste niciodata uleiul de par, mai am inca 2 in afara de cele aflate in poza, 3 daca pun la socoteala faptul ca mai am unul sigilat ca cel din stanga  cu ulei de argan. Am vrut sa le vedeti pe cele care imi plac cel mai mult. Cel verde de la Avon il folosesc de cand ma stiu si imi place cel mai mult. Mai am unul de la Eveline care este folosit doar putin dar nu sunt incatata de el, il mai am pe cel albastru de la Kallos si unul luat din Auchan, marca lor. 
Uleiul de par ma ajuta sa il descurc mai usor si sa restabilesc echilibrul dupa baie, confera luciu si participa la hidratare. Din punctul meu de vedere cel mai indicat este sa fie aplicat pe parut umed, mi se pare ca actioneaza mult mai eficient. Asadar aplic cam 3-4 pompite pe varfuri.

Lotiune/ balsam fara clatire 



Foarte importante pentru mine sunt produsele leave in, gen balsam fara clatire, cele prezente mai sus sunt niste lotiuni care ma ajuta sa disciplinez putin parul si sa iau din volum, imi place mai mult cel albastru, mi se pare ca il mentine mai hidratat si mai moale, simt diferenta atunci cand omit sa il folosesc.

Un alt produs care mie imi place de ani de zile este lotiunea de la Gliss (Gliss Instant Repair), nu am fotografiat produsul pentru ca tocmai taiasem ambalajul ca sa scot ultimul strop din el, este cea de mai jos(cea galbena, mai este o varianta pe alb).

 * Daca ar fi sa aleg care imi place mai mult ar fi Gliss Instant Repair insa consider ca face treaba mai bine daca il folosesc impreuna cu Advance Techniques Moisture Genius

 Produs activator de bucle

Pe ultimul loc in rutina mea se afla un ''activator de bucle''.  Am doua produse de acest gen: Matrix Super Definer Curls sau Londa Curl Definer care este un balsam fara clatire. Prefer lotiunea de la Londa pentru ca imi si ingrijeste delicat parul, astfel buclele sunt mai matasoare si mai pufoase, celalalt produs le defineste mai bine dar le face mai rigide, am observat ca are un randament mai bun pe vreme rea, chiar se mentioneaza ca este impotriva incretiri in contact cu umezeala atmosferica.  Asa ca imi place sa le alternez.




 Sfat: Pentru bucle mai bine definite se poate lotiona parul pe suvite mai subtiri, astfel aspectul este mai ordonat.


Rezumat: 

 Inainte de baie: 
-aplicati un ulei cald, sau un amestec de uleiuri naturale ( timp de actionare minim 2 ore)

Produse folosite la spalare:
-sampon pentru par cret
-balsam pentru ingrijirea intensiva a parului uscat,degradat (timp de actionare 2-3+ descurcarea suvitelor)
-masca/tratament pentru hranire si varfuri uscate,despicate (timp de actionare 10 min)

Produse folosite dupa spalare:
- ulei de par petru varfuri
- lotiune, balsam fara clatire pentru hidratare si refacerea echilibrului dupa spalare
- activator de bucle, de preferat de tipul balsam sau lotiune care sa aiba si un efect de ingrijire
- produsul pentru bucle este preferat sa se aplice pe sectiuni mici, astfel buclele se vor modela mai usor si mai ingrijit
 
!!! Nu folositi spuma de par si fixativ!
     Lasati parul sa se usuce natural!


!!! La doua luni varfurile trebuiesc taiate, daca aveti parul lung puteti face asta acasa.


Dureaza destul de mult  sa trec prin toti pasii de care v-am povestit dar merita... 
V-am pus mai jos si cateva poze in care se vede parul, in toate este in prima zi dupa spalare. Dupa 3 zile se mai deshidrateaza, pierde din elasticitate si nu mai are acelasi aspect sanatos.





 *Aici parul este proaspat spalat, inca nu era uscat foarte bine.

Daca doriti sa ma completati sau sa ma contraziceti sau aveti propria rutina de ingrijire va invit sa o impartasiti aici!

O seara placuta va doresc!

Alex